ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Συστηματα διαχειρισης ποιοτητας

Το ISO 9001:2008 είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο για την διαχείριση της ποιότητας των επιχειρήσεων ή οργανισμών με πεδίο εφαρμογής οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία. Πρόκειται για μια συστηματική οργάνωση και έλεγχο όλων των δραστηριοτήτων της επιχείρησης ή του οργανισμού, από την προμήθεια των πρώτων υλών μέχρι και το τελικό προϊόν ή την παρεχόμενη υπηρεσία με στόχο τη διασφάλιση των αναγκών και προσδοκιών των πελατών.
Συστημα περιβαλλοντικης Διαχειρισης

Το ISO 14001:2004 καθώς και το Environmental Management System (EMAS)είναι τα πλέον διαδεδομένα συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης με πεδίο εφαρμογής οποιαδήποτε επιχείρηση που έχει στόχο τον εντοπισμό και τον έλεγχο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Παρέχουν το πλαίσιο για μια συνολική στρατηγική προσέγγιση για την οργάνωση της περιβαλλοντικής πολιτικής της επιχείρησης. Η εφαρμογή τους μάλιστα συμβάλλει στη μείωση του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων, την εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας και υλικών, το χαμηλότερο κόστος απομάκρυνσης απορριμμάτων, τη βελτίωση της εταιρικής εικόνας και τη συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων της επιχείρησης.
Συστηματων Διαχειρισης της Ασφαλειας Τροφιμων

Τα Συστήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας τροφίμων εφαρμόζονται σε όλες τις επιχειρήσεις της αλυσίδας τροφίμων. Ενδεικτικά αφορούν επιχειρήσεις που παρασκευάζουν, μεταποιούν, παράγουν, συσκευάζουν, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διανέμουν και πωλούν τρόφιμα. Ένα τέτοιο σύστημα στηρίζεται στις αρχές του HACCP (Hazard Analysis & Critical Control Points – Ανάλυση Κινδύνων και Κρισίμων Σημείων Ελέγχου) και έχει σαν στόχο την διασφάλιση παραγωγής και διάθεσης ασφαλών τροφίμων για τον καταναλωτή. Σήμερα, τα πλέον διαδεδομένα Συστήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας τροφίμων διεθνώς είναι:
-το HACCP κατά Codex Alimentarious,
-το ISO 22000:2005,
-το International Featured Standard (IFS),
-το British Retail Consortium (BRC),
-το Food Safety System Certification (FSSC 22000).
Συστημα περιβαλλοντικης Διαχειρισης Ασφαλειας πληροφοριων (ISO 27001:2005)
Το ISO 27001:2005 είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο για την διαχείριση Ασφάλειας πληροφοριών και βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις επιχειρήσεις και αφορά την ασφάλεια των πληροφοριών (ηλεκτρονικά, έντυπα, χειρόγραφα, προφορικά κ.α.). Οποιαδήποτε μορφή και εάν έχουν οι πληροφορίες, με οποιοδήποτε τρόπο και αν αυτές διαμοιράζονται ή αποθηκεύονται, το ISO 27001 βοηθάει έναν οργανισμό να τις προστατεύει επαρκώς.
Διαπιστευση Εργαστηριων
Η διαπίστευση ενός εργαστηρίου από έναν ανεξάρτητο επίσημο φορέα σύμφωνα με το πρότυπο ISO 17025 σημαίνει ότι το εργαστήριο έχει τις τεχνικές και διοικητικές ικανότητες να διεξάγει συγκεκριμένες δοκιμές, μετρήσεις και διακριβώσεις σύμφωνα με συγκεκριμένες μεθόδους, με συγκεκριμένο εξοπλισμό και εντός συγκεκριμένων και δηλωμένων ορίων ακρίβειας. Η διαπίστευση ενός εργαστηρίου αποτελεί την επίσημη αναγνώριση της τεχνικής επάρκειας και της αξιοπιστίας του, χαρακτηριστικά ιδιαίτερα σημαντικά για τη διεξαγωγή δοκιμών που σχετίζονται με δημόσιες και ιδιωτικές κατασκευές.
Συνταξη οδηγιων υγιεινης και ασφαλειας εργαζομενων

Το πλέον διαδεδομένο πρότυπο που εφαρμόζεται στον συγκεκριμένο τομέα είναι το OHSAS 18001:2007. Τα πρότυπα Διαχείρισης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία εφαρμόζονται σε όλους τους τύπους επιχειρήσεων με στόχο την αντιμετώπιση των κινδύνων για την Υγεία και Ασφάλεια των Εργαζομένων και την μείωση της επικινδυνότητας. Η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων αποτελεί σημαντικό θέμα για όλες τις σύγχρονες επιχειρήσεις.
Συνταξη τεχνικου φακελου πιστοποιητικου προϊοντων
Η πιστοποίηση των παραγόμενων προϊόντων δίνει προστιθέμενη αξία και εμπνέει την εμπιστοσύνη του καταναλωτή.
Η Q technica φροντίζει για την προετοιμασία του τεχνικού φακέλου με όλα τα υποστηρικτικά αρχεία για την απόκτηση πιστοποίησης προϊόντος. Ενδεικτικά, μελέτες που μπορούν να δημιουργηθούν για την πιστοποίηση προϊόντων αφορούν:
-Το σήμα CE αποτελεί απαίτηση για όλα τα προϊόντα που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1993 και ουσιαστικά αποτελεί δέσμευση της επιχείρησης ότι τα προϊόντα της πληρούν τις ευρωπαϊκές νομικές απαιτήσεις.
-Το σήμα AGRO 2 συνδέεται με την ολοκληρωμένη διαχείριση, σύμφωνα µε τα πρότυπα του AGROCERT και είναι µια εναλλακτική της συμβατικής, φιλοπεριβαλλοντική μέθοδος παραγωγής, σύμφωνα µε την οποία ο παραγωγός μειώνει δραστικά τη χρήση χημικών σκευασμάτων και την ανεξέλεγκτη εφαρμογή καλλιεργητικών παρεμβάσεων, µε στόχο την παραγωγή ασφαλών αγροτικών προϊόντων πιστοποιημένης ποιότητας, τη διασφάλιση της υγείας του καταναλωτή και την προστασία του περιβάλλοντος.
-Το σήμα AGRO 3 συνδέεται µε προδιαγραφές και κανόνες που διασφαλίζουν την υγιεινή και την ασφάλεια από την παραγωγή των ζωοτροφών μέχρι τη συσκευασία και τα σημεία λιανικής πώλησης του χοιρινού κρέατος.
-Το σήμα ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και το σήμα ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφική) συνδέεται με τις εξαιρετικές ιδιότητες και την ποιότητα ορισμένων προϊόντων που απορρέουν από τον τόπο, αλλά και τον τρόπο παραγωγής τους.
-Το σήμα Βιολογικό αφορά τη γεωργία και την κτηνοτροφία που είναι περισσότερο συμβατή µε το περιβάλλον. Η εφαρμογή της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας δε σημαίνει μόνο απαγόρευση στη χρήση συνθετικών αγροχημικών και αλλοπαθητικών φαρμάκων, αλλά αποτελεί μία ολιστική προσέγγιση με στόχους την
παραγωγή γεωργικών προϊόντων χωρίς χημικά κατάλοιπα και την ανάπτυξη μεθόδων παραγωγής φιλικών προς το περιβάλλον.
-Το σήμα GLOBALGAP αφορά την πιστοποίηση της αειφόρου και ασφαλούς παραγωγής τροφίμων φυτικής και ζωικής προέλευσης και αποτελεί εθελοντικό σχήμα προδιαγραφών για τη διασφάλιση της παραγωγής.
Υπηρεσιες τεχνικου ασφαλειας
Μια πλέον νομοθετημένη απαίτηση για όλες τις επιχειρήσεις είναι η ύπαρξη
Τεχνικού Ασφαλείας. Κατάλληλα εξειδικευμένο άτομο φροντίζει αρχικά για τη σύνταξη της μελέτης επικινδυνότητας ή οποία ασχολείται με τον εντοπισμό των πηγών κινδύνου που είναι πιθανόν να δημιουργούνται κατά την εργασία, την αξιολόγηση των κινδύνων με στόχο την επιλογή κατάλληλου εξοπλισμού και τη χρήση αποτελεσματικών μέσων. Περιοδικά ελέγχει την επάρκεια των εφαρμοζόμενων μέσων και τρόπων προστασίας, την ιεράρχηση των ενεργειών που πρέπει να γίνουν εφόσον διαπιστωθεί ότι απαιτούνται επιπρόσθετα μέτρα προστασίας, τον καθορισμό διαδικασιών διασφάλισης της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων σύμφωνα με τον νόμο και τους κανονισμούς και τον τρόπο ενημέρωσης των Αρμοδίων Αρχών, των εργαζομένων και της διοίκησης σχετικά με τα ατυχήματα (πχ εκπαιδεύσεις, ενημερωτικά φυλλάδια στο χώρο της εργασίας, οδηγίες ασφαλής χρήσης εξοπλισμού πάνω στον εξοπλισμό κλπ).